Oproep #32 – Pallaksch

Wij zijn op zoek naar nieuwe inzendingen! Voor het eerste nummer van 2017 zoeken we inzendingen in het kader van Pallaksch. Deadline: 31 maart 2017. Lees er hieronder alles over.

#32 Pallaksch

 Het zwijgen dat al lang had gewoekerd in zijn grote hymnen en elegieën […] brak pas ten volle door in het grote alleseter-woord waarmee de eenzame oudere dichter zijn schaarse bezoekers van antwoord diende als hij eigenlijk wou zwijgen. Dan sprak hij maar één woord: Pallaksch.

Stefan Hertmans, Het zwijgen van de tragedie

 

De Duitse dichter Friedrich Hölderlin spendeerde de eerste helft van zijn leven als briljant auteur en de laatste 36 jaar als psychiatrisch patiënt. Ondertussen is er onnoemelijk veel geschreven over het sfinxachtige woord Pallaksch, ook al weet geen mens precies wat Hölderlin daarin kwijt wilde. Eigenlijk betekent Pallaksch niets, in de zin die we doorgaans aan het woord ‘betekenis’ verlenen. Daarbij moeten we het onderscheid maken tussen wat Hölderlin er indertijd mee bedoelde en wat Pallaksch in de loop van de jaren is gaan markeren: de waarnemingshorizon van de taal. Of is de werkelijkheid een stuk minder prozaïsch: Pallaksch als verbastering van het Engelse bollocks? Het staat voor alles wat jij niet gezegd krijgt, volgens Kluger Hans een uitstekend thema om een nummer aan te wijden.

Inzenden

Dit bericht delen