Open oproep #40 (des)illusie

De open oproep voor Kluger Hans #40 is er! Het thema voor deze editie is ‘(des)illusie’.

Het lijkt voor de hand te liggen dat literatuur iets met illusie te maken heeft. Als een goocheltruc creëert een schrijver met behulp van woorden een fictieve wereld, en de lezer wordt meegesleept in dit verhaal. Kan een tekst dan wel iets over het echte leven vertellen? En wat gebeurt er wanneer je deze fictieve wereld in je tekst systematisch onderuit begint te halen?

Anderen zullen misschien zeggen dat de bedoeling van literatuur net het wegnemen van illusies is, het doorprikken van de naïeve denkbeelden van de lezer. Verhalen en gedichten kunnen een nieuw licht werpen op de wereld, je op een andere manier naar het leven doen kijken.

Of misschien zie jij kunst en literatuur wel als een remedie tegen een gevoel van desillusie, als iets dat mensen hoop kan bieden in moeilijke tijden. Of wil je komaf maken met enkele gangbare illusies over wat literatuur hoort te zijn. Misschien schrijf je over personages wiens illusies over het leven geleidelijk aan doorbroken worden. Als dit thema je creativiteit geprikkeld heeft, aarzel dan niet om je verhalen, gedichten en essays in te zenden voor ons veertigste nummer, (des)illusie!

NIEUW! Kluger Hans doet bij dezen ook graag expliciet een oproep naar beginnende literaire vertalers. Wil je graag werk van een opkomende schrijver uit een ander taalgebied vertalen naar het Nederlands? Stuur dan zeker je voorstel in, want we zetten met plezier vertaaltalenten en internationale schrijvers in de kijker. Voor meer info over de voorwaarden kijk je even op onze inzendpagina.

Heb je er zin in? Drop je schrijfsels via het inschrijfformulier in onze inbox. Deadline: vrijdag 19 februari 2021.

Dit bericht delen